proverbe zicatori ghicitori, Editura Steaua Nordului, librarie online, literatura

PROVERBE, ZICĂTORI, GHICITORI

Editura Steaua Nordului
 
RON 7.50
Steaua Nordului
+
Proverbe, zicatori, ghicitori
 
An apariție: 2015
Ediția: a VII-a
Ediție: Necartonată
Format: 200x130 mm
Nr. pagini: 288 pagini
Categoria: Literatură pentru copii
Recomandată pentru preșcolari și școlari

Textul este citeț și ușor de urmărit pentru a-i ajuta pe micii cititori să pornească în aventura lecturii/
Într-o manieră relaxată și cu iubire, vă puteți ajuta copilul să pășească încrezător în lumea magică a cărților.
Lectura are un rol important în formarea si educarea copiilor, lărgește orizontul de cunoaștere, ajutând la dezvoltarea vocabularului și a modului de exprimare și, totodată, la dezvoltarea psihică, intelectuală și a gustului pentru literatură.
Cartea prezinta proverbe, zicatori si ghicitori organizate in ordine alfabetica, urmate ( dupa caz) de explicatia semnificatiei acestora.

Bogăția de semnificație a paremiologiei populare exprimă genul creator al poporului român, din cele mai îndepărtate timpuri.
Modul ingenios în care se valorifică un larg tezaur artistic, plin de înțelepciune și frumusețe, explică atracția adulților, dar și a copiilor pentru genul aforistic, fiind un capitol important al folclorului nostru.
Reflectând realitatea prin transfigurare artistică, aceste specii literare devin, implicit, modalități specifice de cunoaștere, elementul de specificitate fiind dat de limbajul lor particular.
Astfel, proverbele sunt cunoscute ca formulări concise și sugestive, de obicei ritmice și uneori rimate, ce exprimă rezultatul unei lungi experiențe de viață.
Majoritatea creațiilor de acest tip se spun întotdeauna pentru a ilustra și întări o idee, o concluzie, pentru a reliefa învățătura, exprimate implicit sau explicit, cu valabilitate generală, având, de regulă, o accentuată forță morală.
Proverbele oglindesc îndeosebi viața țărănească, comportându-se ca specii folclorice anonime, colective, cu o foarte largă circulație, diversificându-se și evidențiind multitudinea sensurilor și înțelesurilor, de o reală forță educativă.
Interferând cu literatura folclorică, unele paremii sunt folosite de oameni în conduita obișnuită și se comportă ca niște strigături, ce caracterizează succint și plastic o serie de împrejurări ale vieții, altele se apropie de atmosfera ghicitorilor.
Zicătorile, desși au implicate adesea concluzii, atitudini în înțelesul lor, în mod obișnuit acestea nu sunt exprimate direct, ci doar sugerate, rolul lor fiind de a reliefa o idee, un sfat, de a preveni asupra vreunui rău sau de a susține o afirmație.
Ghicitorile, ca forme artistic-literare ale genului aforistic, numite și cimilituri, se definesc, prin notele descriptive, ca fiind jocuri de metafore ce solicită agerimea minții omului pentru identificarea, prin asociații logice, a obiectelor și a noțiunilor, transfigurate în nuanțe sugestive.
Diversitatea ghicitorilor oglindește evoluția folclorului românesc, prin bogăția temelor și variantelor reliefate.
Comori de înțelepciune și de meditație adâncă, formele paremistice caracterizează o limbă veche, închegată, originală, aptă de orice expresie, constituind și un izvor de inspirație pentru scriitori.