Basme, petre ispirescu, Editura Steaua Nordului, librarie online, literatura

BASME

Editura Steaua Nordului
 
RON 6.50
Steaua Nordului
+
Basme – Petre Ispirescu
 
An apariție: 2015
Ediție: Necartonată
Format: 200x130 mm
Nr. pagini: 256 pagini
Categoria: Literatură pentru copii
Recomandată pentru preșcolari și școlari

Textul este citeț și ușor de urmărit pentru a-i ajuta pe micii cititori să pornească în aventura lecturii/
Într-o manieră relaxată și cu iubire, vă puteți ajuta copilul să pășească încrezător în lumea magică a cărților.
Lectura are un rol important în formarea si educarea copiilor, lărgește orizontul de cunoaștere, ajutând la dezvoltarea vocabularului și a modului de exprimare și, totodată, la dezvoltarea psihică, intelectuală și a gustului pentru literatură.
 
CUPRINS:

 Tinerete fara batranete si viata fara de moarte
- Greuceanu
- Praslea cel voinic si merele de aur
- Aleodor Imparat
- Balaurul cel cu sapte capete
- Cele douasprezece fete de imparat si palatul cel fermecat
- Ileana Simziana
- Sarea in bucate
- Cei trei frati imparati
- Fat-frumos cel ratacit
- Fata de imparat si fiul vaduvei
- George cel viteaz
- Pasarea maiastra
- Fata mosului cea cuminte
- Copilul cel istet
 
Numele lui Ispirescu se identifica cu Tinerete fara batranete si viata fara de moarte, cu Balaurul cu sapte capete si, indiscutabil, cu capodopera lui, Praslea cel voinic si merele de aur. De un veac si jumatate parintii le citesc copiilor povestile tipografului bucurestean, profesorii de literatura romana le explica elevilor semnificatiile culturale ale personajelor si ale actiunilor acestora, iar filosofiile generalizeaza mesajul. Nu exista vreun alt basm romanesc decat Tinerete fara batranete si viata fara de moarte asupra caruia sa se fi oprit atatia comentatori, de la cel ingenuu romantic al lui Eminescu si sfarsind cu cel ingenuu modern al lui Noica. 
 
Desi a abordat toate speciile prozei foIclorice, basmele sunt acelea care i-au asigurat lui Ispirescu popularitatea. El recreeaza basmul, intocmai ca povestitorii populari, pastrand schema, formele fixe specifice folclorului, oralitatea, expresiile populare. Personalitatea proprie transpare, totusi, din intentiile moralizatoare, din tonul, uneori romantic, din amanuntele istorice si mitologice pe care le include in povestire.
Basmele lui Ispirescu reprezinta un bogat material de studiu pentru cunoasterea culturii noastre populare. Devenite clasice, ele au contribuit, alaturi de operele marilor scriitori, la formarea limbii noastre literare. - Lucia Cires